Regionalne Potyczki Kulinarne organizowane są w ramach projektu “ZAPRASZAMY DO STOŁU”.
Zadanie jest dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2024. Wydarzenie stanowi integralny element imprezy SMAKI REGIONU, promującej tradycyjne dania regionalne oraz kulturę ludową.
Wydarzenie skierowane jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz Klubów Seniora z terenu Gminy Gorlice.
Celem jest aktywizacja lokalnych społeczności oraz podtrzymanie tradycji kulinarnych w regionie.
Celem Regionalnych Potyczek Kulinarnych jest:
- Promowanie polskiej kuchni regionalnej, w szczególności potraw charakterystycznych dla regionu Pogórza i Łemkowszczyzny.
- Podtrzymywanie i popularyzowanie lokalnych tradycji kulinarnych, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
- Integracja społeczności lokalnych poprzez wspólne gotowanie i współzawodnictwo drużynowe.
- Promocja produktów lokalnych, wspierając tym samym rolników i producentów regionalnych.
- Edukacja na temat tradycji kulinarnych – zarówno w teorii, jak i w praktyce, poprzez testy wiedzy oraz warsztaty kulinarne.
Wydarzenie skierowane jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz Klubów Seniora z terenu Gminy Gorlice a jego celem jest aktywizacja lokalnych społeczności oraz podtrzymanie tradycji kulinarnych w regionie.
Główne założenia to:
- Promowanie polskiej kuchni regionalnej, w szczególności potraw charakterystycznych dla regionu Pogórza i Łemkowszczyzny.
- Podtrzymywanie i popularyzowanie lokalnych tradycji kulinarnych, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
- Integracja społeczności lokalnych poprzez wspólne gotowanie i współzawodnictwo drużynowe.
- Promocja produktów lokalnych, wspierając tym samym rolników i producentów regionalnych.
- Edukacja na temat tradycji kulinarnych – zarówno w teorii, jak i w praktyce, poprzez testy wiedzy oraz warsztaty kulinarne.